Doing what you like is freedom, liking what you do is happiness.
Confrontatie is het begin van een echte oplossing.
When we blame, we give away power.
Bewustzijn geeft ruimte. Verandering volgt.
Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
Als iets goed voelt of niet goed voelt is ’t het waard om onderzocht te worden.
Als iets waar is wordt de geest rustig.
Ontkenning maakt afwezig.

Zelfreflectie.


Zelfreflectie is het vermogen van ieder mens om naar zichzelf te kunnen kijken. Leren naar je eigen gedachten, emoties en gevoelens te kijken en ontdekken hoe sommige gedachten en gevoelens je wel dienen en anderen niet. Eerder genomen besluiten te herzien en eventueel te corrigeren. In wezen weet je alles over jezelf, omdat het waarnemend- vermogen in ieder mens aanwezig is. Alleen is in de regel de aandacht naar buiten gericht. Naar het leven, mensen en situaties. Door de aandacht te leren richten naar dát wat er in je waarneemt, wordt de innerlijke kracht gewekt en vergroot.

Deze vorm van reflectie is een zelfcorrigerend systeem. Op het moment dat je contact maakt met datgene wat zich in je lichaam en gevoelsleven afspeelt kun je díe symptomen in jezelf ontdekken, die staan voor wat waar of niet waar is. Als je iets doet wat niet klopt, heb je de mogelijkheid jezelf te corrigeren. Andersom, als je doet wat klopt sterkt het je als mens.

Je leert positiever te kijken, collega’s complimenten geven. Dingen minder vanzelfsprekend te vinden. Iets vanzelfsprekend vinden kan ongemerkt ondermijnend werken. Op het moment dat iemand anders iets zegt of doet wat niet bijdraagt aan het grotere geheel, kun je de moed vatten om diegene daar op aan te spreken. Met compassie overigens, want de eerste mens die geen fouten maakt, moet nog uitgevonden worden. Deze levenshouding werkt zeer bevorderend voor een betrouwbare samenwerking en een fijne werksfeer.

Waarom:

Een mens komt tot zelfreflectie omdat er iets in die mens wakker geworden is. Het begint je bijvoorbeeld op te vallen, dat je ongewild in soortgelijke niet prettige situaties beland of ongewild gedrag vertoond, waar je niet voor zou kiezen als je het voor het zeggen had.
 
Of je geniet niet meer. Je carrière is vervuld, je kostje gekocht, de uitdaging uit je werk verdwenen en je gezin of relatie loopt zo z’n eigen gangetje. De sprankeling, de inspiratie en de fleur van het leven zijn verdwenen.

Of je hebt niet het gevoel dat je jezelf noch je omgeving positief kunt beïnvloeden.
Powered by HUSS. Websites, Webshops, Maatwerk software, EDM, Hosting Powered by HUSS